Sağlık Sigortaları

Kişilerin hayatları boyunca beklenmedik bir kaza, hastalık ya da sağlıkla ilgili oluşacak bir takım sorunla başa çıkmaları gerekmektedir. Sağlık giderlerini yanı sıra bir hastalık her türlü tanı ve tedavi süresi işlemlerin de, en seçkin sağlık kurumlarında en modern yöntemlerle sağlanması ve mali bir kaygı yaşamadan ya da herhangi bir mali durumun kaygısı yaşanmadan hazırlanmış kişiye özel sigorta türüne sağlık sigortası denmektedir. Bu sigortanın gerekçesi insan sağlığını kapsamaktadır. Genel ve özel şartlar dâhilinde, kişilerin belli primler ödeyerek sahip oldukları poliçelerde gerekli işlemlerin yapılmasına olanak sağlanacaktır. Kişilerin sağlıkları olmadan yapamayacakları için sağlıklarına oldukça önem vermeleri gerekmektedir.

Bu yüzden sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir.Bayanların da sağlık sigortası yaptırırken göz önüne aldıkları doğum giderlerinin ve yeni doğan bebek bakımı hizmetinin yanı sıra, acil yardım, PSA ve Mamografi gibi sağlık hizmetlerinin karşılanmasına olanak sağlamaktadır. Bayanların her konu da kendilerine daha iyi bakmaları ve özen göstermeleri gerekmektedir. Bu yüzden alacakları her önlem için ince bir düşünce gösterip her açıdan düşünülmesine özen gösterilmektedir. Özellikle bayanların kadın hastalıkları diye bir bölümü var, bu yüzden rutin kontrollerinin yılda en az bir kere yaptırmaları gerekmektedir. Yaptıracakları işlemlerin pekte ucuz olmadıkları bilinmektedir. Bu durumda göz önüne alınarak sağlık sigortalarının yaptırmaları gerekmektedir.

Kişilerin birbirinden farklı ve belli kapsamlar altında zengin içerikler içeren ürün yelpazesi arasında sizin ve aileniz için uygun bir sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Böylelikle kişileri her konu da bir güvence durumu söz konusu olduğu gibi sağlık açısından da kişiler kendilerini güvence altına almaları gerekmektedir. Üstelik kişilerin bütçelerine uygun bir prim almaları gerekmekte bu yüzde de kişilerin prim için seçeceği prim seçeneklerinin uygun olması kişiler için önemlidir. Kişilerin yaptırmış oldukları poliçeler göz önüne alındığın da tedavi için geçerli olan masrafların sigorta tarafından tazminatlar şeklinde karşılanması gerekmektedir. Bu şartlar çerçevesinde genel ve özel şartlar içermekte olduğunu bilmemiz kişilerin içinde bulundukları durumda hangi durumlar da sağlık sigortalarının geçerli olacağına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kişilerin sağlık sigortası yaptırırken bazı durumları göz önünde bulundurması gerekir. Özellikle teminat dışında kalan haller de kişilerin sigortalarının geçerli olmayacağını bilmeleri gerekir. Bu durumlara bakacak olursak; harp ve harp niteliğin de harekât, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunlardan doğan iç karışıklıklar yaşandığın da geçerlilik söz konusu değildir. Cürüm işlemek ve cürme teşebbüsünde bulunmak, tehlike de bulunan kişileri ve malları kurtarmak için kişilerin ağır bir tehlikeye maruz kalmasını sağlayacak hareketler de bulunmak, özellikle esrar, eroin gibi uyuşturucu madde kullanımın da kişilerin sağlık sigortaları geçerliliğini korumamaktadır. Bu yüzden kişileri bazı durumları göz önünde bulundurarak davranmaları gerekmektedir. Böylelikle kişilerin sağlıklarına verdikleri önem de açığa çıkmış olur.


Yeşil Kart Sigortası Nedir?
Şehirleri hatta ülkeleri birbirine bağlayan karayollarında yerli, yabancı, lüks, demode her türden aracı aynı anda trafikte görmek mümkündür. Zaman zaman uyum, zaman zamanda kazayla karışık hallerine şahit olduğumuz bu araçların, olası bir kaza ihtimaline karşı güvence altında olması ve karşı tarafı da güvence altına alması yasalar gereği zorunludur. Ülkemizde zorunlu olan trafik sigortası, bu gibi maddi manevi kayıplı kazaları teminat altına alan önemli bir uygulamadır. Fakat bu uygulama Türkiye sınırları içerisinde trafiğe çıkan araçlar için geçerli olmakta olup, sadece TR plakalı araçları kapsamı altına almaktadır.Peki ülkemize giriş yapacak yabancı plakalı araçlar, ya da ülkemizden başka ülkeye gidecek taşıtların bu durumda ne yapması gerekmektedir?

İster sınırlar aşılsın, ister ülkeler değişsin her taşıtın mutlaka güvence altında olması gerektiğini, kazanın nerede, ne zaman, hangi şehirde ve ülkede geleceği belli olmadığı için yabancı plakaya sahip araçlarında sigorta kapsamında olması iktiza ettiğini savunan ülkemizde, bu uygulama Yeşil Kart Sigortası adı altında işlemektedir.

Her ülkede ayrı ayrı zorunlu trafik sigortası yaptırma mecburiyetini ortadan kaldıran bu sistem, her aracın sınırlara takılı kalmadan güven içinde seyahat etmesini
amaçlamaktadır.Gerek ticari, gerekse seyahat amaçlı Türkiye ye giriş yapacak yabancı plakalı araçların sigortalanma işleminin yapıldığı ve olası kayıpların teminat altına alındığı Yeşil Kart Sertifikası, Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu tarafından düzenlenmektedir.

Başvuru, Poliçenin oluşturulması ve sigortanın başlatılması, biten poliçenin yenilenmesi, zarar tazminlerinin yapılması gibi bu tip çalışmaların hepsi bu kurum tarafından yürütülmektedir.Yeşil kart sertifikasına sahip bir araç hangi ülkede kazaya karışırsa karışsın, karşı tarafın uğrayacağı maddi manevi kayıplar güvece altında olmaktadır. Ancak bu sertifikanın teminatlarından yararlanabilmek için kaza yapılan ülkenin bir yeşil kart bürosuna sahip olması gerekmektedir.

Çünkü olası bir vaka karşısında bütün sorumluluklar bu bürolarda olacağı o ülkenin yasaları çerçevesinde zarar tazmin tutanakları oluşturulacağı için tazminlerde ilk olarak bu şart aranmaktadır. Daha sonrasında kaza tespit tutanakları, poliçe fotokopisi, alkol raporu, ifade ve fotoğraf tutanakları gibi dokümanlar da, olası kaza sonucu mutlaka bu kuruma ibraz edilmesi gereken diğer önemli belgeler arasındadır. Çok sık seyahat eden ya da iş gereği ülke ülke dolamak zorunda olan insanların yaptırabileceği oldukça avantajlı bir poliçe türü olan Yeşil Kart Sigortası sayesinde, hem ülkemizdeki yabancılar, hem dışı ülkedeki kendi insanlarımız kesintisiz güvende olmaya devam edebilecekler.

Sağlık Sigortasında Teminat Dışı Kalan Durumlar Nelerdir?
Sağlık sigortası, ismindende anlaşılacağı üzere, insanların sağlıklarıyla ilgili karşılaştıkları sorunların ve hastalıkların, limitler dahilindeki tanı ve tedavilerini teminat altına alan poliçe türüdür.Yatarak ve ayaktan tedavi giderlerini karşılamasının yanı sıra doğum ve gerekli durumda yeni doğan yoğun bakım ihtiyaçlarını da teminat altına alan Sağlık Sigortası, tüm özel hastanelerin her dalında hizmet vermektedir.

Ancak bazı durumlarda Özel Sağlık Sigortası geçerliliğini kaybetmektedir, yani bazı vakalar teminat dışı kalmaktadır. Bunların ilki ve en önemlisi, kişi sağlık sigortasını yaptırdıktan 30 gün öncesine kadar karşılaşacağı durumlar teminat dışında kalmaktadır. Diğer maddeler ise şu şekilde sıralanmaktadır. Salgın hastalık sebebiyle gelişecek sağlık sorunları

Savaş, nükler rizikolar, terör olayları, doğal afet kaynaklı doğacak sorunlar.
Uyuşturucu madde kullanımına bağlı gelişecek komplikasyonlar ve tedavileri.
Her türlü estetik ve plastik cerrahi girişimleri.
Menisküs, burun ve geniz eti ameliyatları.
Teşhisi sigortalı olmadan önce koyulan hastalık ve ameliyat öyküleri.
Yardım etmek maksadını aşarak, kendini bile bile kazaya yada yaralanmaya sürükleyen vakalar.
Alternatif tıp giderleri ile akapunktur, şifa kürleri, kozmetik bakım ile bilimselliği kanıtlanmamış, sağlık kuruluşu tanımına uymayan kuruluşlardan çıkarılan gider masrafları.
Psikolog, diyetisyen, psikiyatri ve fizyoterapist gibi kişilerin uyguladığı tanı ve tedavi giderleri.
Kısırlık tedavileri ve ameliyatları, tüp bebek ve aşılama uygulamalarından çıkarılacak faturalar.
Organ nakli ve doğuştan anomali hastalıklara sahip kişilerin sağlık giderleri.
Tekerlekli sandalye, işitme cihazı, diş protezleri veihtiyaç duyulabilecek diğer medikal malzemeler.
Temiant dışında kalan aşılar ve bu aşılarla ilgili yapılacak testlerin faturaları.
Özel sağlık sigortasına sahip olup, teminat kapsamına alınmayan durumlardan doğacak her türlü giderler.
Bulaşıcı AIDS VE HIV gibi hastalıkların tedavisi.
Göz ameliyatı, diş protezi ve kronik hastatlıktan kaynaklı oluşan sağlık giderleri.
Gibi durumlar ve poliçede belirtilmeyen her türlü vakalar özel sağlık sigortasında teminat dışı alan haller arasında yer almaktadır.

Özel Sağlık Sigortasında Doğum Teminatı Nasıl İşler?
Doğum Teminatı özel sağlık sigortası kapsamınada yer alan bir poliçe türüdür. Hamilelilk haftası boyunca ihtiyaç duyulan tüm tahlil, tetkik, USG ve görüntüleme yöntemlerinin giderlerinin, ek ücret ödemeden karşılandığı bu poliçe ile anlaşmalı olan bütün sağlık kurumlarından faydalanılabilmektedir.

Yaklaşık 40 hafta süren hamilelik süresi boyunca doktorlar tarafından istenen tüm tetkiklerin karşılanmasının yanı sıra aynı zamanda sezeryan, normal yada epidural doğum, fark etmeksizin doğum giderlerini de teminat altına alan bu sistem, anlaşma dahiline alınacak şartlar doğrultusunda doğduktan sonra bebeğin ekstra bakım giderlerini de (küvöz yada sağlık taraması) karşılamaktadır. (Sadece16.20 haftaları arasında yapılan 4 lü testler teminat dışındadır, ek takip yöntemleri denenmelidir.)

Doğum teminatlarından faydalanabilmek için sağlık sigortasını bir yılı aşkın süredir kullanıyor olmak gerekmektedir. Yeni yapılmış bir sağlık sigortasına sahipseniz ve o dönemde hamile kalmışsanız ozaman sigorta acentaları tarafından belirlenecek, bekleme süresinin bitmesini takip etmeniz gerekmektedir. Bekleme süresi henüz tamamlanmayan durumlarda gerçekleşecek sağlık yada doğum giderlerinin teminat dışında kaldığıda bilinmelidir.

Bekleme süresi ve teminat alanları şirketlere göre değişkenlik gösterdiği için sigortalının yapması gereken şey kendine en uygun ve verimli olacak doğum poliçesini hazırlatmak olmalıdır. Bir yıl boyunca geçerli olan ve devlet tarafından teşvik edildiği için, ödediğiniz primlerin %15 lik bölümünü vergi avantajı adı altında iş yerinden geri alabileceğiniz bu sistem, size sıkıntısız rahat ekonomik bir hamilelik ve doğum süresi vaad ederken istediğiniz doktor ve kumda doğum yapabilme şansıda vermektedir.

Sözleşmeli Aile Hekimleride Artık Kurum Katkısından Yaralanabilecek
2010 Yılında yürülüğe giren, Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında, aile hekimlerini ve diş tabiplerini kapsamayan bir sigorta tebliği yayınlanmıştı. Fakat en son 23 Mayıs 2015 tarihinde bu bildirinin 3. Maddesinin 3.fıkrasının değiştirildiğinin tebliği Hazine Müsteşarlığı tarafından resmi gazetede yayınlandı.

Böylelikle aile hekimlerine, Diş tabiplerine, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tabiplere ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlara, Tıpta Kötü Uygulamaya ilişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası primine yapılacak kurum katkısından faydanlanma imkanı doğmuş oldu.

Bu bildiriyle birlikte sözleşmeli aile hekimleri ve tebliğde yer alan diğer tabipler sigorta şirketine ödedikleri prim tutarlarının yarısını, döner sermayesi bulunan kurumların döner sermayesinden, şayet döner sermayesi yok sa kurumlardaki kurum bütçelerinden, bu ödemeyi belgeleyen makbuz ve belge ile birlikte yarısını geri alabilme imkanı sağlanmıştır. En geç 30 gün içerisinde geri ödemenmesi zorunlu hale getirilen bu tebliğ de ayrıca 21 Temmuz 2010 yılından itibaren, sigorta primini kendisi ödeyen aile hekimlerinin, ödedikleri prim miktarının yarısını döner sermayeden geri alabilme hakkı da doğmuştur.

Bu tarihten itibaren yaptıkları prim ödemelerinin makbuzlarıyla birlikte,en geç 6 ay içinde bağlı oldukları halk sağlığı müdürlüğüne giderek başvuru yapmaları halinde aile hekimlerinin, bu süre zarfında ödedikleri primlerin yarısını da geri alabilme hakkı da sağlanmıştır.

Yabancı Uyruklu Kişilere Zorunlu Sağlık Sigortası Şartı Getirildi
Dış ülke vatandaşı olup Türkiye de oturum izni almak isteyen yabancılar, artık öncelikle zorunlu sağlık sigortası yaptırması gerekecek.Nisan 2015 de Hazine müsteşarlığı tarafından yayınlanan genelgede 18 ile 56 yaşları arasındaki insanların, eğer çalıştıkları firmalar tarafından sigorta girişleri yapılmamışsa zorunlu sağlık sigortası işlemlerinin başlatılması şartı aranacaktır.

Türkiye’de ikamet etmeye başlaması ya da 90 günden fazla ülkemizde kalacak olması durumunda edinilmesi zorunlu olan bu sigorta için, yapılması gereken ilk şey güvenilir bir sigorta firmasının kapısını çalmak olmalıdır. Daha sonrasında bu firmaların hangi sağlık kurumlarıyla anlaşmalı olduğu ve neleri teminat altına aldıkları araştırılması gerekirken, yatarak tedavi teminatlarının limitsiz olmasına da dikkat edilmelidir.

Kısa süreliğine Türkiye de bulunacak kişiler için önerilen poliçe türü dar kapsamlı olanlardır. Bunun yanı sıra, dilenmesi durumunda teminatları ve limitlerini yükselterek daha kapsamlı bir poliçeye sahip olma hakkı da yabancıları beklerken, bu doğrultuda da ödeyecekleri primlerin miktarı netlik kazanacaktır.

Bazı durumlarda sigorta firmaları yabancıları sigortalamama hakkına sahip olabilmektedir bunlar; Sigorta teminatları ve limitleri dâhilinde olmayan hastalıklara sahip kişiler ile belirlenen yaş aralığını geçmiş insanlar için geçerlidir. Bu durum karşısında yabancılar, Göç İşleri Genel Müdürlüğüne sigorta şirketinden alacakları risk kabul şartları gereği sigortalanamadıkları hakkındaki yazıyla götürerek, işlemlerini buraya devredecek, durularının netlik kazanması ve sonuca bağlanmasını bekleyecektirler.

Zorunlu olduğu için geçerliliği ömür boyu devam edecek ve her yıl poliçesini yenilemekle yükümlü olacak yabancılar ancak bazı durumlarda bu sigortayı iptal ettirebilecekler bunlar;İkamet izninin iptal edilmesiÇalıştığı kurum tarafından başka bir sağlık güvencesine tabi olduğuna dair ibrazlarGenel sağlık Sigortasına kayıt olduğuna dair sunulan belgeler karşısında, özel sağlık sigortası iptal edilebilmektedir.

Özel Sağlık Sigortası Primleri Nasıl Belirlenir?
Kötü günlerin en fedakar dostu sigorta, hastalıklarda da insanların yanında olmaya, onların ayakta ve yatarak tedavi gördükleri anki giderlerini karşılamaya bu alanda da devam etmektedir.

İster kaza sonucu olsun, ister ummadık anda kapıyı çalan amansız hastalıklarda, kişiye özel, teminat altına alınan koşullarda, giderleri karşılayan bu sistem, insanlara istenilen hastanede, dilenilen doktorda konforlu ve rahat tedavi olabilme imkanı sunmaktadır.

Özel sağlık sigortası; teminatlarına göre Genel sigorta ve özel(limitsiz)sigorta olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Genel sigorta bilinen tanı ve tedavilerin giderlerini karşılamada etkili olurken, Özel sigorta ona nazaran daha kapsamlı teminatlar vaad etmektedir. Bu sebeplede primleri diğer çeşitlere kıyasla daha yüksek olsa da yüksek meblalı tedavilerin bu sigorta poliçesi ile dert edilemeyeceği düşünüldüğünde, fiyatlar çokta göze çarpmamaktadır.

Şöyle ki bu poliçe ile Hastanede ihtiyaç duyulan A dan Z ye her türlü giderler karşılanırken, yurt dışında dahi tedavilerinizi sürdürebilme imkanı sağlanmaktadır. Özel sağlık sigortasının primleri yıllık olarak belirlenmektedir ve poliçeler senelik olarak yenilenmektedir. ihtiyaçlara uygun seçilecek teminat kapsamlarıyla, kişiye özel bir poliçe oluşturulurken, yaş, cinsiyet, kronik hastalıklar, engel durumu, yatarak veya ayakta tedavi seçenekleri, poliçeden yaralanacak başka bireylerin olup olmadığı ve teminat altına alınmak istenen kategoriler gibi değerler göz önünde bulundurularak prim hesaplaması yapılmaktadır.

Birde hesapta olmayan sebeplerden dolayı primlerde yapılan fiyat değişiklikleri söz konusu olabilmektedir bunlar; özel hastane, medikal malzeme ve ilaç fiyatlarında yaşanacak artışlar ile enflasyona bağlı olarak yükselecek gider ve fiyat değişiklikleridir. Özel sağlık sigortasının avantajlarından en doğru şekilde yararlanmak ve kazançlı çıkmak için kendinize en uygun olan poliçeyi oluşturmak, gereksiz teminatları sözleşmeden çıkararak ekonomik ve ihtiyaçlarınıza cevap veren bir sigorta poliçesine sahip olmak yapmanız gereken en doğru seçimdir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel hastanelerde SGK kapsamında size sunulan sağlık hizmetlerinin farkları artık; Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile karşılanıyor. Böylece siz; muayene, tahliller, medikal ve cerrahi yatışlarda (ameliyatlar) anlaşmalı özel hastanelere hiçbir ücret ödemiyorsunuz! Sosyal Güvenlik Kurumu mensubu çalışan, emekli yada çalışan eşine bağımlı olarak sağlık hizmeti alan 60 yaşını aşmamış herkesin yararlanabileceği Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile sağlık güvencenizin eksiklerini tamamlayın. İhtiyaçlarınızı belirleyerek; ayakta tedavi (muayeneler ve tahliller) ile yatarak tedavi teminatını bir arada satın alabileceğiniz gibi, sadece yatarak tedavi giderlerinizin karşılanması için de size özel tekliflerimizi değerlendirebilirsiniz.