Konut Sigortaları

Kişiler evlerin de veya belli dönemler de ikamet ettiğiniz evinizin sel, yangın su baskını, hırsızlık, fırtına gibi risklere karşı güvence altına alan poliçe türlerine konut sigortası denmektedir. Deprem risk bölgelerinin farklılığından dolayı meskenin bulunduğu il ve ilçeye göre farklılık gösterir. Kişilerin oturdukları binada ki kat sayısı, konutun bulunduğu kat, yapı tarzı, konutunuzun brüt metrekaresi de primi etkileyen unsurlar arasında olmaktadır. Kişiler eşyalarını güvence altına almak istiyorlarsa güncel evde kullandıkları eşya bedelini poliçeye yaptırırken sigortacınıza bildirmemiz durumunda, belirli bir prim karşılığın da kullanmakta olduğunuz ev eşyalarınızı da poliçeye ekletebilmeniz mümkündür.

Kişilerin sigortayı yaptırırken belli durumlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Konut sigortası yaptıracak olan kişilerin belli bir poliçe düzenlenerek belirtilecek olan bina bedelinin bahsedilen konu meskenin inşa bedeli olmasıdır. Konut sigortalarının temel prensibi eskisi yerine koymak yani metrekareye sahip olan ve yapı tarzı olan 2 konutun bulundukları il ilçe ne oluşa olsun sigorta bedeli aynı olmaktadır. Kişilerin konutlarını inşaat bedeli yerine satış bedeli üzerinden sigortalanmış olması herhangi bir hasar durumunda kişilere herhangi bir avantaj sağlamayacağı yalnızca poliçe aşamasında konut sigortası için fazla para ödemenize neden olmaktan başka bir durum sağlamayacaktır.

Kişilerin sigorta yaptırırken düşünmeleri gereken diğer bir önemli husus sigorta teminatlarındaki yakın ilişkine dikkat etmektedir. Bu duruma bir örnek verirken; konut poliçeniz için deprem teminatı olmadığını düşündüğümüzde, sarsıntıdan dolayı elektrik kontağından çıkan yangından eğer poliçenizde yangın sigortasını kapsıyor olsa da maalesef deprem sigortasını kapsamadığın için maalesef sigorta şirketi hasarınızı ödememektedir. Böylelikle konutunuz için yaptırdığı konut sigortası için oluşturulan poliçeler de kişilerin oluşturduğu poliçelere çok dikkat etmek gerekmektedir. Her poliçenin ayrıntılarına dikkatli bir şekilde davranmak gerekmektedir.

Kişilerin yaptırmak istedikleri konut sigortasının evinizi ve ailenizi koruma altına almak için gerçekleştirilen bir sigorta türü olan konut sigortaları kişilerin ihtiyaçlarını her hasar sonun da kişilerin hasarlarını karşılandığı bir sigorta türüdür. Evinizin yıkılmaları, hırsızlıktan, terörden ve kazalardan korunmayı amaçlayan bir sigorta çeşididir. Yeni gelen günün ne getireceği bilinmeyeceğinden konut sigortası kişilerin yaşanabilecek risklere karşı size teminat altına alır. Bu durum göz önüne alınması gereken konut sigortası evinizi ve ailenizi koruma altına alan en önemli bir sigorta türüdür.

Her teminatta evinizin korunma altına almak evden uzaklaştığınız andan itibaren güvence altında olduğunu bilmek sizi güven altında olmanızı sağlayacaktır. Poliçe değerlendirilirken sigorta çeşidinde aylık taksitlendirme ile evinizin sigortasını yaptırmak mümkündür. Uzun bir süre aynı sigorta şirketlerin de yaptırdığınız sigorta ile ödemeler de indirim sağlanması söz konusu olmaktadır. Böylece kişilerin bu durum ekonomilerine de katkı da bulunur. Böylelikle kişilerin hayatlarında güzel bir koruma sağlamasını olanak olan konut sigortaları kişilerin güvence altında olduğunu bilmek kişileri rahatlatacaktır.


Konut Sigortası Kapsamı Hakkında Bilgiler
Yangın, deprem, sel insanların en korktuğu, hem maddi hemde manevi olarak yıkıntıya uğradığı en büyük felaketler arasındadır. Bu vahim olaylar karşısında yaraların sarılması hem zor, bir okadarda zaman alan ve yeni bir düzenin tekrar kurulması için de maddi açıdan külfetli olan bir süreçtir.
İşte bu ve buna benzer daha pek çok riskleri teminat altına alıp, insanların zor günlerinde alacağı yaraları en kısa sürede sarmak için oluşturulmuş olan Konut Sigortası, yaşamınıza kaldığınız yerden yeniden devam edebilmeniz için evinizi, eşyalarınızı ve en önemlisi umutlarınızı sigorta altına almaktadır.
Hırsızlık, tesisat, yağış ve taşkın kaynaklı su baskınları, yıldırım düşmesi, halk hareketlenmesinden meydana gelebilecek zararlar bu poliçenin teminat altına aldığı diğer maddeler arasında yer almaktadır. Ek olarak poliçeye ilave edilebilecek maddeler ise; elektrik kaynaklı çıkan sorunlar, cam kırılmaları, evde bulunan eşyaların da teminat altına alınmaları,söz konusu olabilen diğer başlıklardır.
Konut sigortası primleri, kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Yaşanılan il, ilçe, deprem risk durumu, konutun yakınlarında bulunan nehir, ırmak gibi risk guruplarının varlığı, evin yaşı, konumu, güvenlik durumu, daire sayısı ve bulunduğu kat gibi etkenler primlerin oluşturulmasında etkin rol oynamaktadır.
Yaşadığınız konutun özelliklerini en iyi siz bildiğiniz için nelerin teminat altına alınması gerektiğinede siz karar vereceksiniz. Bu sebeple risklerinizi iyi belirleyip ona göre poliçe oluşturmanız ve size göre varsa gereksiz gördüğünüz başlıklar devre dışı bırakmanız primlerin fiyat belirlenmesinde menfatinize olan durumlardır. Ama unutulmaması gereken bir şey var
Hiç bir şey insan sağlığından önemli değildir. Bu sebeple şimdiden yapacağınız küçük yatırımlarla ileride evinizin yada eşyalarınız başına gelebeilecek sorunlar karşısında düşünmeden ve üzülmeden geri kazanımlar yaşayabilir, sağlığınız yada arabanız gibi evinizi de güvence altına alarak, gelecek kaygısı gütmeye biraz araverebilirisiniz.
 
Bina Tamamlama Sigortası Nedir?
Tüketicinin korunması hakkında çıkarılan yeni yönetmeliğin ana başlıklarından biri olan Bina tamamlama sigortası, Hazine Müsteşarlığınca 11 Mart 2015 tarihinde yayınlanan genelge ile yürürlüğe girmiştir. Maket satışı yapan büyük inşaat firmalarınca yaptırılması zorunlu hale getirilen bu yeni sigorta poliçesi, konut satış ve teslimatlarında, tüketicinin haklarının koruma altına alınması baz alınarak düzenlenmiştir.

Büyük ve kapsamlı yaşam alanlarının oluşturulmasını üstlenen firmaların yaptırmakla mükellef olduğu bu sistemin primleri inşaat şirketleri tarafından ödenecektir. Maketten satışı yapılan dairelerin, şirketin iflası yada her hangi bir sebeple yapıyı vaat edilen zamanda teslim edilmediği takdirde devreye giren sigorta şirketi; yapılan ön ödemeler , yatırılan taksitler ve yasal faizleriyle birlikte müşteriye geri ödeme yaparak, mağduriyet tablosunun ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.

Ödeme primlerinin sigorta acenteleri tarafından belirlendiği bu düzenlemeler; limit belirleme, her bir tüketici için teminat senedi düzenleme ve senette belirtilen miktara kadar sigorta firmasının sorumlu tutulmasını ön görme ile inşaat firmasına verilen limit ile kişi başı ayrılan limitin birbirine denk olmasına dikkat etme aşamalarından oluşmaktadır. Bir de bu sigorta dahilinde yer almayan başlıklar vardır onlarda şu şekilde sıralanmaktadır.

Sözleşmenin güvenilirliğinden emin olunmaması ve yanlış düzenlemeler yapılması, inşaat yapım aşamasında iken oluşan doğal afetler, terör ve savaş durumlarında yapının tamamlanmasının gecikmesi, projede var olan fakat bina ile bir ilgisi bulunmayan taşınmazların zararının karşılanmasından sigorta şirketleri muaf tutulmaktadır. Durum böyle olunca tabiki sigorta firmaları da kendini garantiye almak için güvenilir müteahhitlerle yada şirketlerle çalışmak isteyecek, bu doğrultuda araştırmalar yapacaktır.

Eğer kötü giden bir gidişat var ve de anlaşılan firma yapıyı tamamlamada sorun yaşıyorsa, yasa; sigorta şirketlerine, tüketici isterse ödeme yerine inşaatı tamamlayıp teslim etme yetkisini de vermiştir. Aynı zamanda sigorta firması çalıştığı şirket ile haklı olarak sorun yaşaması durumda bakanlığa bilgi vererek sözleşmeyi iptal edebilecek bir başka yetkiye de sahip olmaktadır.


Niçin Konut Sigortası Yaptırmalısınız?
Kişiler evlerini satın alırken değişkenlik gösteren iklim koşulları da göz önüne alınarak, güçlü fırtına, aşırı yağışlar, depremler, dikkatsizlik sonucu çıkan yangınlar ve son zamanlar da artan hırsızlık olaylarına karşı tam bir güvence altına girmek için belli teminatların seçilmesi ve poliçenizi her durumun göz önünde bulundurularak poliçenin oluşturulması gerekmektedir. Konut sigortası başa gelebilecek her açının düşünülmesi ve her hasarın sigorta şirketlerince teminatların karşılanması gerekmektedir. Böylelikle kişiler evleri için tam bir güven içinde oturmayı seçerler. Çeşitli risklerle konutunuza vereceği hasarlar, ortalama bir konut poliçesi priminden çok daha yüksektir. Konutunuzu sigortalatarak kişilerin konut özelliklerine göre değişkenlik gösteren primlerle tüm evinizi ve bunun yanında tabi ki tüm ev eşyalarınızı da güvence altına almak mümkündür.

Kişilerin evlerini korumak için yaptırdıkları konut sigortalarının herhangi bir hasar durumunda kişilerin bütün hasarlarının sigorta tarafından ödenmesi sağlanmaktadır. Özellikle hasar anında sigortalı olan kişilerin en geç 5 gün içinde sigorta şirketlerine haber vermeleri gerekmektedir. Kişilerin sigortalı değilmiş gibi ellerinden gelen arama, kurtarma önlemlerini alması bu amaçla sigortacı tarafından verilen talimatlara kişilerin elinden geldikleri kadar uyum sağlamaları gerekmektedir. İnsanların yaptırdıkları konut sigortasın da sigortacı veya yetkili kıldığı kimselerin, makul amaçlarla ve uygun şekillerde hasara uğrayan bina ve yerlere girmesine, bunların teslim almasına, el koymasına, muhafaza altına almasına ve zararı azaltmaya yönelik girişimlerde bulunmasına izin verilmesi gerekmektedir. Çünkü kişiler bu durumları göz önüne alarak sigortacının işini yapmalarına yardımcı olmaları gerekmektedir.

Zorunlu haller dışında hasar konusu yer veya değerlerde değişiklik yapmamak gerekmektedir. Çünkü her sigorta da olduğu gibi konut sigortasında da sigorta şirketleri zarara uğramış olan evin zararı tespit edilmesi için eve ekspertiz yollamaları gerekecektir. Sigorta yaptırmış kişilerin isteği üzerine rizikonun gerçekleşmesine nedenlerini ayrıntılı bir şekilde belirlemeye, zarar miktarının delilleri saptanmasına yardımcı olabilmek için, sigortası olan kişilerin hasar bildirim belgelerinin en kısa zaman da sigorta şirketlerine vermeleri gerekmektedir. Böylelikle kişilerin zararı tahmini miktarı belirtilen bir yazı bildirimi, makul bir süre için de sigortacıya vermek gerekmektedir. Böylelikle kişi hakları kısa zamanda korunacak ve kişi teminatını alacaktır.

Konut Sigortasının Karşılanmadığı Durumlar
Savaş, her türlü istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma, iç savaş, isyan ve ayaklanma gibi daha pek çok sayabileceğimiz durumlar da konutlarda görülen zararlar sonucunda bu durum konut sigortası pririminin karşılamadığı durumlar arasında gösterilmektedir. Kişilerin yangın olmaksızın sigortalı varlıkların kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde meydana gelen bozulmalar nedeniyle uğradıkları zararlar karşılanmamaktadır. Kamu otoritesi tarafından sigorta varlıklar üzerin de yapılacak tasarruf sebebiyle meydana gelen tüm zararlar da karşılanmamaktadır. Yangın olmaksızın sigortalı eşyaların işlenmek üzere veya başka bir nedenle ateşe, sıcaklığı tutulması gibi durumlar da elbise, çamaşır ve diğer eşyaların yanıklığı gibi alev almaksızın kavrulmasından, yanmasından, kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri ile lamba, mum, sigara ve bunların temasıyla bulunan zararlarda konut sigortasının karşılamadığı durumlar arasındadır.

Kişilerin eşyalarında alçak basınç yüzünden kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde bozulmalar yaşaması yıpranması ile ve bunlardan kaynaklanan mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlarda meydana gelen bütün zararlar konut sigortasının karşılanmadığı durumlar arasında gösterilen zararlardan olmuştur. Özellikle kişileri evlerin de kullandıkları elektrikli ev aletlerin de voltaj iniş çıkışlarında cihazların ısınması ya da bozulması gibi durumlarda da meydana gelen zararların sigorta şirketlerince teminat ödenmediği görülmektedir.

Sigorta şirketleri arasında pek çok konu da rekabet amaçlı poliçelere fazlaca ek teminatlar poliçeye eklendiği görülmektedir. Ama bazı belli konular da kesinlikle teminatların karşılanmadığı görülmektedir. Konut sigortasının karşılanmadığı durumlar arasında gösterebileceğimiz herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yanması sonucu nükleer atıklardan meydana gelen zararlar, iyonların radyasyonların veya radyo-aktivite buluşmalarının ve bunların gerektirdiği askeri, inzibati tedbirlerin sebep oldukları bütün zararlara karşı ne yazık ki hiçbir sigorta şirketi tarafından teminat ödenmemektedir.

Kişilerin her konu da kendi çıkarlarını düşündükleri ve hasarlarının karşılanması için uygun bir teminat olanağı bulma çabaları içinde oldukları bilinmektedir. Özellikle kişilerin evleri olmadan bir boşluk içerisin de olacakları için konut sigortası yaptırmayı ihmal etmedikleri görülmüştür. Birçok konuda kişiler sigorta yaptırmaları mümkün olmaktadır. Ama bir de sigortaların karşılanmadığı durumlar söz konusudur. Özellikle konut sigortasının karşılanmadığı durumlar belli zamanlarda bulunmaktadır. Bu yüzden kişilerin poliçe seçiminde her konuyu her detayı incelemeleri gerekmektedir. Bu yüzden kişilerin dikkat etmesi gereken bir durum olmaktadır.

Konut Sigortası Yaptırırken
Kişilerin sigortayı yaptırırken belli durumlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Konut sigortası yaptıracak olan kişilerin belli bir poliçe düzenlenerek belirtilecek olan bina bedelinin bahsedilen konu meskenin inşa bedeli olmasıdır. Konut sigortalarının temel prensibi eskisi yerine koymak yani metrekareye sahip olan ve yapı tarzı olan 2 konutun bulundukları il ilçe ne oluşa olsun sigorta bedeli aynı olmaktadır. Kişilerin konutlarını inşaat bedeli yerine satış bedeli üzerinden sigortalanmış olması herhangi bir hasar durumunda kişilere herhangi bir avantaj sağlamayacağı yalnızca poliçe aşamasında konut sigortası için fazla para ödemenize neden olmaktan başka bir durum sağlamayacaktır.

Kişilerin sigorta yaptırırken düşünmeleri gereken diğer bir önemli husus sigorta teminatlarındaki yakın ilişkine dikkat etmektedir. Bu duruma bir örnek verirken; konut poliçeniz için deprem teminatı olmadığını düşündüğümüzde, sarsıntıdan dolayı elektrik kontağından çıkan yangından eğer poliçenizde yangın sigortasını kapsıyor olsa da maalesef deprem sigortasını kapsamadığın için maalesef sigorta şirketi hasarınızı ödememektedir. Böylelikle konutunuz için yaptırdığı konut sigortası için oluşturulan poliçeler de kişilerin oluşturduğu poliçelere çok dikkat etmek gerekmektedir. Her poliçenin ayrıntılarına dikkatli bir şekilde davranmak gerekmektedir.

Kişilerin yaptırmak istedikleri konut sigortasının evinizi ve ailenizi koruma altına almak için gerçekleştirilen bir sigorta türü olan konut sigortaları kişilerin ihtiyaçlarını her hasar sonun da kişilerin hasarlarını karşılandığı bir sigorta türüdür. Evinizin yıkılmaları, hırsızlıktan, terörden ve kazalardan korunmayı amaçlayan bir sigorta çeşididir. Yeni gelen günün ne getireceği bilinmeyeceğinden konut sigortası kişilerin yaşanabilecek risklere karşı size teminat altına alır. Bu durum göz önüne alınması gereken konut sigortası evinizi ve ailenizi koruma altına alan en önemli bir sigorta türüdür.

Her teminatta evinizin korunma altına almak evden uzaklaştığınız andan itibaren güvence altında olduğunu bilmek sizi güven altında olmanızı sağlayacaktır. Poliçe değerlendirilirken sigorta çeşidinde aylık taksitlendirme ile evinizin sigortasını yaptırmak mümkündür. Uzun bir süre aynı sigorta şirketlerin de yaptırdığınız sigorta ile ödemeler de indirim sağlanması söz konusu olmaktadır. Böylece kişilerin bu durum ekonomilerine de katkı da bulunur. Böylelikle kişilerin hayatlarında güzel bir koruma sağlamasını olanak olan konut sigortaları kişilerin güvence altında olduğunu bilmek kişileri rahatlatacaktır.

Konut Sigortası İle Hangi Riskleri Kapsam Altına Alabilirsiniz?
Kişilerin oturdukları evde, evlerini ve eşyalarını güvence altına almaları için uygun poliçenin seçilmesi gerekir. İhtiyaçların doğru bir şekilde saptanıp uygun bir teminatla doğru bir konut sigortası satın almaları gerekmektedir. Pek çok fazlaca sigorta şirketi bulunduğunu bilmekteyiz. Hepsinin farklı teminatlarla farklı uygulamaları kişiler açısından olumlu durumları ortaya çıkarmakta kişilerin her türlü durumda kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaktadır. Tüm şirketler de ortak olan yangın teminatıdır. Yangın, yıldırım gibi durumlara neden olduğu zararları güvence altına almaktadır.

Her kişinin evlerini güvence altına almak için yaptırmış oldukları konut sigortası kapsamında bulunan sigorta şirketleri arasında değişkenlik gösteren ek teminatların bulunması sigortanın genişlemesine ve daha fazla riskin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ve kötü niyetli hareketlerin; bu hareketlerin neden olduğu zararların güvence altına alınması gerekmektedir. Her bir hasar da, hasar bedelinin %5 oranında muafiyet uygulanmaktadır. Ayrıca sel ve su baskının da konut sigortası yaptıran kişilerin evlerinin yakının da nehir, çay, dere ve kanalların taşması gibi olağanüstü yağışlar nedeniyle meydana gelen bu tür olaylar sonucu konuta verilecek olan zararlar ek teminatlarla güvence altına alınmaktadır.

Kişilerin ev sahibi olmasında konutlarına herhangi bir zarar gelmemesini istemektedirler. Bu yüzden konut sigortası yaptıran kişilerin sigorta içerisin de ek teminatlar bulunarak kişilerin risklerinin azaltılmasını sağlamaktadır. Sabit ve dik bir şekilde duran cam ya da aynaların kırılması sonucu meydana gelebilecek zararları güvence altına alınmaktadır. Özellikle konut denince akla gelen en büyük hasar hırsızlıktır. Evlere giren hırsızların eşyalarına vereceği ya da vermiş olduğu zararları güvence altına almaktadır. Kişilerin sigorta şirketlerince su tesisatı, elektrik, çilingir, cam ve benzeri tamir işleri gibi pek çok hizmetin verilmesini sağlamaktadırlar.

İnsanların konut sigortalarını da en çok dikkat ettikleri unsur deprem gibi doğal afetlerin sigortalı üzerin de doğrudan neden olacağı bütün zararları güvence altına alınması beklenen bir durumdur. Deprem hasarlarında öncelikli olarak zorunlu deprem sigortası limiti dâhilinde ödeme yapılmaktadır. Deprem sigortasında özellikle oluşan hasarların karşılayıcısıdır. Ama konut sigortasında deprem ve diğer doğal afet sonucu oluşan zararların teminatının istenmesi sonucu isteğe bağlı olarak alınması uygundur.